Masser af aviser til gennemkig | Nyhedsblog
 

Masser af aviser til gennemkig

digitaviser

På Statsbiblioteket, der huser Statens Avissamling over alle aviser, der er udkommet i Danmark, har man gennem flere år været i gang med at digitalisere de gamle aviser med henblik på at gøre dem tilgængelige på nettet. Nu er første portion dukket op, og på hjemmesiden loves der 1 mio. avissider pr. måned.

Projektet har fået navnet
Mediastream, og på søgesiden mødes man straks af et søgefelt og et link til de aviser, der findes i Mediastream. I første omgang er der adgang til bl.a. Jyllands-Posten og Aarhuus Stifts-Tidende samt visse gamle københavnske aviser og lokalblade fra Aalborg, Horsens og Bornholm. Du skal dog ikke sætte næsen op efter f.eks. nekrologer fra 1960’erne, for aviserne skal af ophavsretlige årsager være 100 år gamle, før de kan gøres tilgængelige online. Derfor er det en god ide at markere “Søg kun i det, du har adgang til”, som du finder lige under søgefeltet.

Ellers kan der tastes hvad som helst i søgefeltet: Navne på personer og steder og emner og begivenheder. Du kan med fordel sætte gåseøjne omkring et navn - ellers søger du på alle de steder hvor for- og efternavn forekommer hver for sig. Du kan også vælge at se på avis fra en helt bestemt dato. Find avisen ved at klikke på
Se liste over digitaliserede aviser og herefter klikke på avisen i listen. Endelig rykker du ned i bunden af siden og navigerer dig frem ved at klikke på årstal og herefter måned og dato.

God jagt i aviserne!